Perustietoa lajista

Roller derby on joukkuepeli, jossa kilpaillaan quad-rullaluistimilla joko kaltevalla tai tasaisella flat track -radalla. Pelissä on kaksi joukkuetta, joista radalla on kerrallaan viisi henkilöä kummastakin. Yksi joukkueen viidestä pelaajasta on pisteidentekijä eli jammeri, ja loput runkopelaajia, eli blokkereita, jotka puolustavat omia pisteitään ja hyökkäävät omalle jammerilleen.

Radalla blokkerit luistelevat tiivinä ryhmänä, jota kutsutaan pakaksi. Jammerit yrittävät luistella radalla pysyen pakan läpi. Ensimmäiseksi pakan läpi päässyt jammeri on jamin lead jammer. Lead jammerilla on oikeus keskeyttää kaksiminuuttinen jami ennen sen loppua. Jammerit saavat pisteitä toisesta ohituskierroksesta alkaen, ohittaessaan vastapuolen pelaajan.

Pakka puolustaa jammereita vastaan vartalolla estäen, blokkaamalla tai taklaten. Koska jokainen pelaaja on henkilökohtainen piste, vastustajan jammeri pyritään pitämään mahdollisimman kauan oman lantion takana. Kun piste on laillisesta ohituksesta annettu, sitä ei voi enää samalla ohituskierroksella ottaa pois. Joukkueet pyrkivät keräämään mahdollisimman paljon pisteitä sekä sekoittaa vastustajan pelikuvioita.

Ottelua valvoo seitsemän tuomaria, jotka katsoo että pelaajat toimivat sääntöjen mukaan. Sääntörikkomuksesta seuraa puolen minuutin jäähy. Mikäli jompikumpi jammereista saa jäähyn, pelataan seuraavat 30 sekuntia vastustajan ylivoimaa, kun radalla on vain heidän pisteidentekijänsä. Jäähyjä saa muun muassa vastustajan ohittamisesta radan ulkopuolella, selkään tai päähän taklaamisesta, kampittamisesta, pakan rikkomisesta, käsillä estämisestä sekä myötäpäivään tai pysähtyneenä taklaamisesta.

Roller derby -ottelu koostuu kahdesta puolituntisesta erästä, joiden aikana pelataan maksimissaan kahden minuutin jameja puolen minuutin vaihdoilla. Vaihtojen aikana joukkueet vaihtavat jammereita ja blokkeriketjuja maksimissaan 14 pelaajan joukkueistaan.

SM-liiga, Roller Derbyn Suomi Cup pelataan Women’s Flat Track Derby Associationin kansainvälisillä säännöillä.