Maraton Cupin säännöt

Pikaluistelun Maraton Cupin säännöt kaudella 2012-2013

Sarjat
M, M50, M60, N ja N50.
Sarjaa ei voi vaihtaa kesken kauden.

Luistelijat luistelevat kaikissa osakilpailussa siinä sarjassa, mihin ovat ilmoittautuneet eli myös siinä erässä mihin sarjansa puolesta kuuluvat. Näin olosuhteet ovat tasa­puoli­set koko erälle. Väärässä sarjassa/erässä luistelleen pisteitä ei lasketa mukaan cupin pisteisiin, mutta suoritus hyväksytään.

Ikä
Sarja määräytyy 1.7. päivämäärän mukaan seuraavasti:

  • M/N: 1.7.1963 tai sen jälkeen syntyneet
  • 50-sarja: 30.6.1963 – 1.7.1953
  • 60-sarja: 30.6.1953 tai aiemmin syntyneet

Pisteet
Kaudella 2012 – 2013 luistellaan kuusi (6) Maraton Cup -osakil­pailua. Pisteet jakautuvat alenevasti sijoituksen mukaan 20, 15, 12, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 ja 1 riippumatta osanottajamäärästä. Cupin ulko­puolella luisteleva ei saa pisteitä vaan hänen pisteensä saa seuraavaksi paras Cupiin osallistuja.

Osakilpailut ja matkat

  • 1.12.2012 Pingu Race, Seinäjoki 30 km M ja 20 km M50, M60, N ja N50
  • 8.12.2012 Oulun Luistelumaraton 30 km M, M50, M60, N, N50
  • 20.1.2013 Kalle Valtosen Maraton/SM-ratamaraton 30 km M 20 km M50, M60, N ja N50
  • 27.1.2013 Jyväskiepin Luistelu 10 km M, M50, M60, N ja N50
  • 23.2.2013 Finland Ice Maraton, 200 km SM-kilpailut M, 100 km SM M50, M60, N ja N50
  • 16.3.2013 100 km ja 50 km SM-kilpailut Oulu 100 km M, 50 km M50, M60, N ja N50

Eräjako radalla
Suositeltavat eräjaot
Erä 1, pidemmät matkat
Erä 2, puolikkaat matkat
Erä 3, retkisarja

Kilpailijan tulee luistella järjestäjien määräämässä erässä, tarkoittaen, että kunkin sarjan kärki luistelee aina “mies miestä vastaan”. Poikkeusluvan voi antaa vain tuomarineuvosto, jos kilpailijalla on esitettävänä pätevä syy. Tällöin on kuitenkin muistettava, että sarjassa/erässä luistellun pisteitä ei lasketa mukaan Cupin pistei­siin, mutta suoritus hyväksytään.

Järjestävän seuran halutessa retkisarja voidaan luistella yhdessä ikämiessarjojen kans­­sa, mutta lähdön on tapahduttava vasta sitten, kun ikämiehet ovat luistelleet 100 m. Mikäli retkisarjassa on paljon lähtijöitä, tulee heille järjestää oma startti. Retki­­sarjassa luistelija voi käyttää haluamiaan luistimia myös mm. retkiluistimia ja hok­­kareita, mutta hokkareilla on luisteltava radan oikeassa reunassa. Retkisarjoissa ei tarvitse järjestää erillistä ajanottoa, vaan luistelijat voivat seurata aikaa maraton­kellosta.

Ohittaminen
Maratonluistelussa ohittaminen on sallittua radalla vain ulkokautta oikealta!

Tuomarit ja kilpailujen tapahtumaohjeet
Kilpailussa noudatetaan SLL:n laatimia kilpailujen järjestäjien tapahtumaohjeita. Jokaisessa sarjassa on oma tuomari. Tuomarit katsovat kirikierrokset ja kilpailun päättyessä maaliintulojärjestyksen. Maaliintulojärjestys ja aika otetaan etummaisen luistimen kengän kärjestä.

Neutraalilähtö ja yhteislähtö
Rataluistelussa lähdöt luistellaan neutraalilähdöllä (nollakierros luistellaan esiluisteli­jan kanssa). Neutraalilähtö tapahtuu siten, että kilpailijat luistelevat ns. 0-kierroksen esiluistelijan johdolla. Esiluistelija katsoo, että kaikki ovat mukana, jono muodostuu ja kiihdyttää vauhdin maalilinjalle sopivaksi. Kun kärki on maalilinjalla, ammutaan lähtölaukaus. Myös järviluistelussa voidaan käyttää neutraalilähtöä.

Kilpailun ylituomari
Osakilpailussa tulee olla nimetty ylituomari, joka voi olla järjestävän seuran jäsen. Sääolojen niin vaatiessa (esim. kun lämpötila on -20 °C tai n. -17 °C ja sää hyvin tuulinen) ylituomari voi lyhentää kilpailumatkoja tai peruuttaa kilpailun.

Tuomarineuvosto
Kussakin osakilpailussa tulee olla tuomarineuvosto. Tuomarineuvostoon kuuluu yksi kilpai­li­joiden, yksi järjestäjien ja yksi maratontoimikunnan jäsen tai muu Luistelu­liiton edustaja sekä puheenjohtajana kilpailun ylituomari. Tuomarineuvostoa voi­daan täydentää kansainvälisessä kilpailussa kielitaitoisella ulkomaisella tuoma­rilla. Tuomarineuvosto nimitetään ennen kilpailua ja se kokoontuu tuntia ennen kilpailua.

Tuomarineuvosto valvoo, että kilpailussa noudatetaan sääntöjä ja ohjeita. Tuomari­neuvosto käsittelee protestit ja määrittelee maaliintulojärjestyksen sekä vahvistaa tulokset.

Protestit
Mahdolliset riidat tulisi sopia keskustelemalla. Mikäli sopuun ei päästä, kilpailija voi tehdä protestin. Protesti tulee jättää kirjallisena heti oman luistelun jälkeen tuomari­neuvostolle. Protestin jättö maksaa 50 euroa ja maksu palautetaan mikäli protesti hyväksytään. Protestin käsittelee tuomarineuvosto ja päätös on lopullinen.

Varusteet
Järjestäjät suosittelevat sääri-, polvi-, kyynär- ja lonkkasuojien sekä kypärän käyttöä.

Osanotto-oikeus
Maraton Cupin osakilpailut järjestetään avoimina, täten osakilpailuihin voivat osallistua myös Cupin ulkopuoliset luistelijat. Heidänkin on huomioitava luokkavaatimukset (kts. aikaisempi kohta sarjat).

Cupin tuloksiin hyväksytään vain Maraton Cupiin ilmoittautuneet, kilpailu- ja osallistumismaksun maksaneet, lisenssin hankkineet ja ikärajat täyttävät luistelijat.

Cupin tuloksiin lasketaan mukaan vain osallistumismaksun ja lisenssin maksupäivän jälkeiset tulokset.

Tulokset
Cupin tuloslaskenta suoritetaan välittömästi kunkin osakilpailun jälkeen.

Tulokset päivi­te­tään liiton internetsivuille sllvanha.datalatu.fi mahdollisimman pian, kuitenkin seu­raa­vana mahdollisena arkipäivänä. Mahdollisista virheistä on ilmoitettava heti aikuisluisteluvaliokunnan jäsenelle tai Luisteluliiton toimistoon – valitusoikeus päättyy seuraavaan kisaan.

Lisenssi ja vakuutus
Lisenssi ja vakuutus ovat pakollisia Luisteluliiton alaisissa kisoissa. Suomen Luisteluliitto ei vakuuta Cupiin osallistuvia luistelijoita, vaan jokainen luistelija huolehtii omasta vakuutusturvastaan itse. Suosittelemme LähiTapiolan urheilutapaturmavakuutusta, joka korvaa luistelukilpailuissa ja niiden harjoituksissa tapahtuvat vahingot. Lisätietoja saa Luisteluliitosta.

Ilmoittautuminen Maraton Cupiin ja osallistumismaksut
Sähköinen ilmoittautumislomake löytyy Suomen Luisteluliiton internetsivuilta.

Ilmoittautuminen osakilpailuihin
Jokaiseen osakilpailuun ilmoittaudutaan etukäteen ko. järjestäjälle ja maksetaan osan­ottomaksu heille. Osakilpailujen kilpailukutsut löytyvät kilpailukalenterista.

Palkinnot
Kunkin kilpailun järjestäjä määrittelee itse Maraton Cupin osakilpailun palkinnot.

Palkintojen jako
Kunkin kilpailun järjestäjä määrittelee itse Maraton Cupin osakilpailun palkinnot. Maraton Cupin sarjojen voittajat palkitaan kauden päättyessä.